BLalert ile kara liste isim sunucusu izleme

13/08/2012 13:40

SPAM, sizin talebiniz olmadan gönderilen çoğu zaman reklam içerikli epostalardır. Aynı mesajın çok sayıda alıcıya rızaları olmadan gönderilmesi ile değerli bilişim kaynaklarının boşa harcanmasına daha da önemlisi insanların para ve zaman kaybetmesine neden olmaktadır. SPAM ile baş etmenin en etkin yöntemlerinden birisi SPAM gönderen IP adreslerinin tespit edilmesi ve bu IP adreslerinin "kara listelerde" yayınlanmasıdır. Alıcı sunucular kendilerine eposta göndermek için bağlanan gönderici tarafın IP adresini bu kara listelerde yer alıp almadığını kontrol ederek gerekirse gelen epostayı reddedebilmektedir.

Kara Liste İsim Sunucuları (DNSBL: DNS Based Blackhole List veya RBL) olarak adlandırılan bu kara listeler etkin bir yöntem olsada zaman zaman bu listelere "temiz" IP adresleri de yanlışlıkla veya geçici problemlerden dolayı girebilmektedir. Yanlışlıkla listelenen bu IP adresleri SPAM olmayan geçerli epostaların alıcılara ulaşamamasına neden olmaktadır. Bu tip durumlardan eposta sunucusu yöneticilerinin ancak kullanıcılarından alıcılarına ulaşmayan epostalar ile ilgili geri dönüş aldıklarında haberleri olmaktadır. Bu da çoğu zaman istenmeyen iş kayıplarına neden olmaktadır.

Yeni yayına aldığımız BLalert aracı Kara Liste İsim Sunucularını düzenli aralıklarla kontrol ederek, girilen IP adresinin karar listelere eklendiğinde sahibine bildirilmesini sağlamaktadır. 70'in üzerinde DNSBL'i kontrol eden sistemimiz kullanıcılarına girdikleri IP adreslerinden herhangi birisi listeye dahil ediliğinde veya listeden silindiğinde eposta veya GTalk aracılığıyla ileti göndermektedir. Ayrıca haftalık, aylık ve üç aylık dönemlerde IP adresinin durumu ile ilgili raporlarda göndermektedir. Kullanıcılara IP adreslerinin kara listelerdeki durumunun zaman içindeki değişimini istatistikler ve grafiklerle görebilecekleri bir arayüzde sunulmuştur.

Yeni aracımıza www.blalert.com adresinden erişilebilir.